PROGNOZA METEO. Oricât ar părea de surprinzător, iarna încă își face simțită prezența în multe zone ale țării, unde frigul intens persistă, completat de căderi de zăpadă și vânt puternic care au adus dificultăți mari. Se pare că ne așteaptă încă două zile tumultuoase. Se întrevede o oarecare îmbunătățire a condițiilor meteorologice spre mijlocul săptămânii.
Previziunile ANM s-au schimbat adesea în ultima vreme din cauza variațiilor fluxurilor de aer, care au dezorganizat predicțiile. Cu toate acestea, se speră că luna februarie va aduce temperaturi pe plus în toată țara, iar specialiștii de la Accurate Weather sugerează că probabilitatea de ninsoare va fi redusă. Se estimează că abia în jurul zilei de 29 februarie ar putea apărea semne ale unor astfel de precipitații.
Detalii noi în prognoza ANM prezentate de Mihai Huștiu la Antena 3 CNN
„Ne așteaptă o perioadă cu temperaturi joase, apropiindu-se de valori între -16 și -18 grade Celsius în partea estică a Transilvaniei, cu cele mai răcoroase dimineți prevăzute pentru marți și miercuri.
Similar, temperaturi reduse se vor resimți pe întreg teritoriul țării.
O atmosferă friguroasă va persista pe durata nopților și dimineților, cu mercurul termometrelor oscilând între -10 și 0 grade în mare parte, cele mai scăzute temperaturi fiind înregistrate în estul Transilvaniei.
La altitudini montane, frigul va continua să se simtă, în timp ce perioada de căderi de zăpadă și vânt s-a încheiat azi. Cu toate acestea, vântul va sufla încă puternic în zonele înalte montane.
Spre seară s-a emis chiar o avertizare de tip nowcasting pentru masivul Țarcu, unde vântul a suflat cu rafale de peste 90-100 km/h, provocând ninsoare viscolită.
În ultima zi, în Carpații Meridionali a căzut o cantitate semnificativă de nea, adunându-se un strat de zăpadă de circa 10-20 cm în medie.
Aceste condiții arată că iarna se menține întreagă în zone montane, cu cel mai gros strat de zăpadă înregistrat anul acesta la stația meteo Bâlea – 126 cm. Deci, avem parte de un peisaj hibernal autentic în munți.
Zăpadă a mai căzut sporadic prin Transilvania și Moldova, dar acoperirea nivometrică a fost mai degrabă locală.
Pentru zilele ce urmează se preconizează vreme stabilă, considerând că presiunea atmosferică va crește semnificativ în următoarele două zile.
Se așteaptă calm atmosferic pe aproape tot teritoriul național, iar schimbarea o intuim pentru jumătatea săptămânii, miercuri sau joi, când va începe să se încălzească.
Luna februarie va porni cu zile mai blânde călduros. Spre sfârșitul săptămânii viitoare, temperaturile pot ajunge la peste 10 grade Celsius în majoritatea regiunilor, marcând debutul unei februarii cu grade mai ridicate și, din nou, cu vânt intens în zonele montane.
Și în cealaltă jumătate a săptămânii ne așteptăm la revenirea precipitațiilor, mai cu seamă în nord, centru și la munte, însă pe fondul unei încălziri, ne putem aștepta ca acestea să fie în principal ploi cu lapoviță și zăpadă doar pe vârfurile mai înalte ale munților.
Până atunci, vom trece prin dimineți răcoroase. Până miercuri sau chiar joi dimineață, vremea va fi destul de rece, mai ales pe timp de noapte și în primele ore ale zilelor.
Însă în timpul zilei, temperaturile vor fi mai agreabile, în general pozitive, situate între 0 și 7 grade Celsius, cu valori ceva mai mici din nou în estul Transilvaniei, unde noaptea va domni gerul”, a declarat Mihai Huștiu, meteorolog la Administrația Națională de Meteorologie (ANM), într-o apariție pe Antena 3 CNN.