Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat previziunile meteorologice pentru începutul săptămânii, iar Elena Mateescu anunță că un eveniment meteorologic neobișnuit ne așteaptă în România.
De la începutul anului, vremea a fost variabilă. Am înregistrat valuri de frig, zăpada, dar și alte situații meteorologice extreme în diferite regiuni ale țării.
Caldura a venit și a plecat, iar acum, ne surprinde ciclul continuu al schimbărilor de temperatură. Deși se anticipase o scădere a temperaturilor, Elena Mateescu indică faptul că ANM a revizuit prognoza meteo.
În partea inițială a săptămânii curente, se așteaptă ca maximele termice să fie semnificativ mai înalte decât este normal la această dată. Există regiuni unde iarna își face simțită prezența, dar acestea sunt limitate la zonele montane înalte.
Elena Mateescu prezintă cea mai recentă prognoză ANM și cum se schimbă vremea
În alte părți, se pot înregistra temperaturi maxime de până la 14 grade Celsius. Însă cea mai mare surpriză este prognozată pentru sfârșitul săptămânii. Conform ultimelor actualizări ANM, un nou val de căldură va începe de joi.
Până la sosirea acestui val, ne așteaptă ploi în diverse regiuni ale țării, precum și precipitații mixte de ploaie, lapoviță și zăpadă în zonele montane ridicate, conform directoarei ANM.
„Experimentăm o perioadă cu temperaturi mai ridicate decât ar fi normal, cu toate că, în special în partea centrală și nordică a țării, temperaturile maxime nu vor trece de 6-8 grade Celsius.
În sud-vest, vest, sud și sud-estul teritoriului românesc, mai păstrăm o tendință de vreme mai caldă, deoarece aici temperaturile vor oscila între 12 și 14 grade Celsius în prima jumătate a săptămânii care vine.
Din joi însă, așteptăm o creștere treptată a temperaturilor, care la finalul săptămânii ar putea aduce chiar 17-18 grade, iar în unele locuri din sud și sud-est, sâmbătă și duminică, valorile pot atinge 19-20 de grade Celsius, așa cum prevedem în acest moment.
Chiar și așa, vor fi ploi locale, în principal în partea vestică și în centrul-nord al țării, cu precipitații de 10-15 l/mp, iar în zonele montane înalte peste 1.500 metri vor continua să cadă precipitații sub formă mixtă, adică lapoviță și ninsoare,” a explicat Elena Mateescu, directoarea ANM, pentru Antena 3 CNN.