12/12/2024
romania-schengen.jpg

Viraj neașteptat în controversa aderării la Schengen. Se pare că subiectul nu a fost dat uitării, iar acum reapare o nouă posibilitate. Este România mai aproape de a se alătura complet Spațiului Schengen, inclusiv cu frontierele terestre?

De mai bine de zece ani, România luptă pentru a fi parte din Spațiul Schengen. Recent, s-a obținut accesul la libera circulație pe cale maritimă și aeriană.

Problemele persistă totuși la frontierele terestre, unde aglomerațiile pot fi exasperante, fie că e vorba de perioada estivală sau de iernile grele.

Acum se ivește o rază de speranță. România ar putea fi acceptată integral în Spațiul Schengen, poate nu imediat, dar posibil în anul 2025, moment în care Austria ar putea reevalua situația.

Conform declarațiilor a doi înalți funcționari, vicepreședintele Comisiei Europene a menționat că se vor purta negocieri și discuții pentru ca aderarea completă să se materializeze la începutul anului 2025.

Niciun angajament ferm nu a fost înregistrat, dar faptul că obiectivul nu a fost abandonat și că demersurile continuă este un semn pozitiv pentru atingerea acestui țel al României.

Cale liberă pentru România spre Spațiul Schengen?

„Vom insista pe dialogul politic, pentru a asigura că decizia privind suspendarea controalelor la frontierele terestre interne ale UE este adoptată de Consiliul Uniunii Europene până la încheierea anului”, a exprimat Maroš Šefčovič, vicepreședintele Comisiei Europene.

În același timp, președintele Klaus Iohannis este optimist în privința dinamizării procesului, cu scopul de a integra România în Spațiul Schengen după lungi perioade de așteptare.

“Uniunea Europeană este definită de libera circulație. Oprirea controalelor la frontierele aeriene și maritime în martie trebuie să fie urmată cât de repede posibil de încetarea verificărilor la frontierele terestre. Numai astfel putem avea o recunoaștere adecvată a contribuției României la sporirea siguranței în întreaga Uniune”, a afirmat Klaus Iohannis.

About The Author