19 C
București
miercuri, aprilie 17, 2024
AcasăȘtiriSchimbări majore în rândul conducătorilor auto! Un amendament recent al legii circulației...

Schimbări majore în rândul conducătorilor auto! Un amendament recent al legii circulației provoacă haos. Modificări cruciale în Codul Rutier

Date:

Stiri Similare

Pentru a scăpa de blocajele rutiere și a ajunge mai repede la semafoare, un număr de șoferi alege să își conducă autovehiculele pe trotuare, sfidând etica. Codul Rutier, însă, enunță în mod explicit regulile circulației pe căile publice, inclusiv pe trotuare, și nerespectarea acestora aduce după sine penalizări.

Circulația vehiculelor pe drumurile publice și, de asemenea, pe trotuare este guvernată de regulile Codului Rutier. Deși este posibil ca unii conducători auto să nu fie pe deplin informați despre specificațiile legii, reglementările sunt precise. Articolul 72 din Ordonanța de Urgență nr. 195/2022 interzice blocarea trotuarelor cu vehicule staționate.

Cu alte cuvinte, șoferii sunt responsabili să asigure cel puțin un metru liber pentru deplasarea pietonilor. Staționarea necorespunzătoare pe trotuar poate duce la amenzi ce pot ajunge până la 6 puncte-amendă, echivalentul unei sume de până la 990 de lei.

Conducătorii auto care optează să își lase mașina pe trotuar pentru a ocoli regulile de staționare sau oprire în anumite locuri se pot alege cu sancțiuni, proporționale cu severitatea încălcării regulamentului. Autoritățile de poliție pot impune sancțiuni ce pot ajunge la 6 puncte-amendă, rezultând într-o penalizare financiară de cel mult 990 de lei.

Penalizare de 1.320 lei pentru deplasarea cu autovehiculul pe trotuar

În plus, conducătorii auto care folosesc trotuarele pentru a evita aglomerațiile și pentru a accesa mai rapid semafoarele încalcă normele legale. Conform Articolului 100 din Codul Rutier, autovehiculele trebuie să se deplaseze exclusiv pe căile, benzile sau pistele destinate claselor din care fac parte, așa cum relatează promotor.ro.

Nerespectarea regulamentului de utilizare a trotuarelor poate duce la repercusiuni grave pentru șoferi. Aceștia se expun la amenzi între 6 și 8 puncte-amendă, ceea ce înseamnă o pedeapsă pecuniară între 990 lei și 1.320 lei. Amploarea sancțiunilor poate varia în funcție de gravitatea abaterii și de influența acesteia asupra securității traficului.

Maria Ivan
Maria Ivan
Cu peste 10 ani de experiență în jurnalism, Maria Ivan aduce o perspectivă profundă și informată asupra fiecărui subiect pe care îl abordează. Dedicația sa pentru adevăr și integritate se reflectă în fiecare articol, oferind cititorilor o analiză clară și echilibrată a evenimentelor curente.

Ultimele Stiri