6.9 C
București
marți, februarie 27, 2024
AcasăȘtiriSe anunţă vremuri grele pentru șoferi! Vezi ce schimbări majore vin de...

Se anunţă vremuri grele pentru șoferi! Vezi ce schimbări majore vin de la 1 ianuarie 2024. Codul Rutier trece printr-o nouă actualizare

Date:

Stiri Similare

Executivul din România a hotărât să introducă un nou sistem pentru stabilirea valorii punctului de penalizare începând cu anul 2024, ca parte a unui proiect de act normativ referitor la fiscalitate și buget emis recent de către Ministerul de Finanțe.

Chiar dacă legislația actuală stabilește că punctul de penalizare corespunde la 10% din salariul minim pe economie în mod brut, în realitate suma este fixată la 145 de lei.

După ultimele ajustări propuse, valoarea unui punct de penalizare va reprezenta 5% din salariul minim pe economie brut.

Conform celor relatate de Digi24, proiectul conține o prevedere conform căreia „Un punct de penalizare se echivalează cu valoarea a 5% din salariul minim brut pe economie garantat în plată, determinat printr-o decizie a Executivului”

La salariul minim brut pe țară în vigoare, de 3.300 de lei, valoarea punctului de penalizare ar urma să fie cel puțin 165 de lei.

Penalizări mai grele cu 14%

Guvernul preconizează o creștere a salariului minim la 3.700 de lei, iar asta ar însemna că punctul de penalizare va urca la 185 de lei.

Această schimbare presupune o creștere cu circa 14% a penalizărilor pentru abaterile rutiere.

În prezent, contravențiile rutiere se pedepsesc cu amenzi stabilite în funcție de încălcarea normelor de circulație prevăzute de Codul Rutier, iar penalitățile sunt împărțite în cinci categorii, fiecare categorie având atribuit un număr specific de puncte de penalizare.

Prima categorie include 2 sau 3 puncte de penalizare, a doua cuprinde 4 sau 5 puncte, în a treia se încadrează între 6 și 8 puncte, a patra variază de la 9 la 20 de puncte, iar a cincea categorie, destinată entităților juridice, oscilează între 21 și 100 de puncte de penalizare.

Maria Ivan
Maria Ivan
Cu peste 10 ani de experiență în jurnalism, Maria Ivan aduce o perspectivă profundă și informată asupra fiecărui subiect pe care îl abordează. Dedicația sa pentru adevăr și integritate se reflectă în fiecare articol, oferind cititorilor o analiză clară și echilibrată a evenimentelor curente.

Ultimele Stiri