6.9 C
București
marți, februarie 27, 2024
AcasăȘtiriSe modifică radical reglementările privind taxa de drum pentru autovehicule. Noile tarife...

Se modifică radical reglementările privind taxa de drum pentru autovehicule. Noile tarife pentru roviniete, stabilite după tipul vehiculului. Iată lista detaliată

Date:

Stiri Similare

O nouă legislație intră în vigoare în anul 2024, influențând în mod direct piața auto din România. Se anunță modificarea costurilor și duratelor de valabilitate ale rovinietelor prin introducerea unei ordonanțe de urgență.

Executivul a luat hotărârea de a recalibra aceste contribuții rutiere, bazându-se pe clasificarea automobilelor. Se elimină opțiunile de rovinieta cu durate de 7 și 90 de zile pentru vehiculele ușoare și cele cu greutatea maximă admisă sub 3,5 tone, introducând în schimb formule cu termen de o zi, 10 zile și 60 de zile.

Valoarea rovinietei variază în funcție de natura autovehiculului. Spre exemplu, mașinile personale vor avea o taxă de drum de 2,5 euro pe zi, 5,3 euro pentru o lună și 28 euro pentru întregul an.

Pentru vehiculele destinat transportului de bunuri ce cântăresc mai puțin de 3,5 tone, prețurile sunt stabilite la 8,6 euro pentru o zi, 18,2 euro pentru o lună și 96 euro pentru 365 de zile.

Impozitare diferențiată în funcție de greutatea vehiculului

O abordare echitabilă necesită diferentierea taxelor și pe baza categoriei de greutate a mijloacelor de transport.

Astfel, vehiculele destinate transportului de mărfuri, având o greutate totală între 3,5 și 7,5 tone, vor achita o sumă de 4 euro pe zi, 32 euro pe luna și 320 euro pe an.

Iar pentru cele cu greutate între 7,5 și 12 tone, prețurile stabilite sunt de 7 euro per zi, 56 euro pentru 30 de zile și 560 euro pentru an.

Categorii de vehicule scutite de la plata rovinietei

Unele tipuri de autovehicule vor fi scutite de obligația de a plăti această taxă de drum.

Printre aceste vehicule se numără ambulanțele aparținând entităților sau autorităților publice (excluzând cele private) și autovehiculele utilizate pentru transport în comun, pe baza unor servicii regulate, fără a mai fi restricționată activitatea de transport doar pe limitele administrative ale unei localități.

Maria Ivan
Maria Ivan
Cu peste 10 ani de experiență în jurnalism, Maria Ivan aduce o perspectivă profundă și informată asupra fiecărui subiect pe care îl abordează. Dedicația sa pentru adevăr și integritate se reflectă în fiecare articol, oferind cititorilor o analiză clară și echilibrată a evenimentelor curente.

Ultimele Stiri