19 C
București
miercuri, aprilie 17, 2024
AcasăȘtiriStatul oferă 3.000 de lei individual! Cetățenii români eligibili pentru a primi...

Statul oferă 3.000 de lei individual! Cetățenii români eligibili pentru a primi acești bani din martie, conform noii legi

Date:

Stiri Similare

Până la suma de 3.000 de lei este oferită de la stat pentru fiecare persoană în parte, după promulgarea unei legi noi, ceea ce înseamnă că mai mulți români se vor bucura de acești bani.

Școlarii de gimnaziu și liceu din România sunt premiați și răsplătiți pentru rezultatele lor deosebite în educație și sport prin bursele de excelență de tipul I și II.

Suma este acordată în fiecare lună pe data de 15, pentru luna anterioară, însă dacă această dată cade într-un weekend, sărbătoare legală sau zi nelucrătoare, plata se face în ziua de lucru anterioară.

Bursa de excelență olimpică I, care poate să ajungă la valoarea de 3.000 de lei, este destinată elevilor care au câștigat premii la nivelele I, II, III sau mențiuni la competițiile școlare internaționale și campionatele sportive internaționale agreate de Ministerul Educației, împreună cu Jocurile Olimpice, în colaborare cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român.

Pe de altă parte, bursa de excelență II, în sumă de 700 lei, este atribuită elevilor de gimnaziu și liceu care s-au distins la competițiile școlare naționale.

Nu se permite cumularea burselor de excelență

Bursele de excelență olimpică I și II nu se pot cumula cu bursele de merit, și sunt acordate elevilor cu promovare la toate materiile și comportament exemplar, notat cu 10. Un elev are dreptul să primească o singură bursă de excelență pe an, indiferent de performanța din anul școlar precedent.

Valoarea bursei de excelență I în anul școlar 2023-2024 pentru școlarii de gimnaziu și liceu se încadrează între 750 și 3.000 de lei, în timp ce bursa de excelență II este stabilită la 700 lei.

Este posibil ca aceste sume să fie majorate de consiliile de administrație ale școlilor, în funcție de bugetele alocate de autoritățile locale.

Introducerea unei noi burse pentru elevi

În ceea ce privește schimbările viitoare la sistemul de burse de merit, Ministerul Educației planifică ajustări începând cu anul școlar 2024-2025.

Elevii cu o medie generală peste 9.50 vor continua să fie beneficiarii burselor de merit, iar o nouă categorie de bursieri va fi introdusă, reprezentând până la 30% din numărul de elevi din fiecare clasă. Acești noi bursieri vor primi burse denumite posibil „de reziliență” sau „pentru încurajarea performanței educaționale”, cu condiția să aibă o medie peste 7 și să nu aibă absențe neregulate.

Maria Ivan
Maria Ivan
Cu peste 10 ani de experiență în jurnalism, Maria Ivan aduce o perspectivă profundă și informată asupra fiecărui subiect pe care îl abordează. Dedicația sa pentru adevăr și integritate se reflectă în fiecare articol, oferind cititorilor o analiză clară și echilibrată a evenimentelor curente.

Ultimele Stiri