3.7 C
București
joi, februarie 22, 2024
AcasăȘtiriTe confrunți acum cu facturi neachitate sau ai o restanță fiscală la...

Te confrunți acum cu facturi neachitate sau ai o restanță fiscală la ANAF? Timpul de stergere a datoriei de acum înainte este incredibil de scurt. S-a promulgat o lege

Date:

Stiri Similare

Anual, numeroși cetățeni români se luptă cu dificultăți de ordin financiar, adunând debite pe numele lor către diferite organizații. Indiferent că se confruntă cu datorii de pe urma creditelor pentru case, automobile sau pentru acoperirea costurilor de zi cu zi, stresul financiar îi împinge pe mulți să caute strategii eficiente pentru a echilibra situația debitorie.

Pentru anul 2024, cadrul legislativ privind datoriile rămâne consistent, așa cum a fost în ultimii trei ani, iar durata până la prescrierea acestor debite diferă, în funcție de tipul lor și de creditor.

Legat de datoriile de natură civilă sau cele monetare, durata până la prescriere este de trei ani, așa cum stipulează Codul de Procedură Civilă. Această perioadă se calculează începând cu momentul în care a devenit obligatorie plata. Practic, o datorie care nu a fost achitată timp de trei ani se anulează, acordând astfel debitorilor un fel de scut împotriva oricăror solicitări de plată ulterioare.

Perioada de prescriere pentru datoriile față de stat

Pentru datoriile înregistrate către stat, perioada după care se prescriu este de cinci ani, considerând de la data scadentă inițială a datoriei fiscale. Procesul de prescriere a acestor datorii este reglementat de Codul de Procedură Fiscală, iar orice plată efectuată în acest interval va opri ciclul de prescripție.

În cazul creditelor bancare, fiecare persoană trebuie să fie conștientă de riscurile la care se expune dacă ajunge în situația de a nu putea restitui creditul. Termenul de prescriere pentru astfel de credite este de cinci ani, cu toate că mai sunt factori care ar putea modifica acest interval. Perioada de prescriere începe de la 1 iulie a anului ce urmează după anul în care plata a devenit obligatorie.

Maria Ivan
Maria Ivan
Cu peste 10 ani de experiență în jurnalism, Maria Ivan aduce o perspectivă profundă și informată asupra fiecărui subiect pe care îl abordează. Dedicația sa pentru adevăr și integritate se reflectă în fiecare articol, oferind cititorilor o analiză clară și echilibrată a evenimentelor curente.

Ultimele Stiri