14.4 C
București
duminică, februarie 25, 2024
AcasăTravelUn colț de România cu peisaje ce te fac să te gândești...

Un colț de România cu peisaje ce te fac să te gândești la Islanda. Vizitatorii sunt captivați când descoperă acest loc. Este un loc de cazare la prețuri accesibile și oferă ceva unic

Date:

Stiri Similare

Într-un anumit loc din România, înțepăturile de țânțari sunt o raritate, iar cauzele sunt bine fundamentate științific. Acest spațiu, care ne amintește de Islanda, este inedit.

Temperatura mai scăzută și schimbătoare, alături de un aer bogat în oxigen, par să fie factorii care determină să fie puțini țânțari în Băiuț, o comună din Maramureș. Acest fapt surprinzător, adesea ignorat de săteni, a fost evidențiat recent și i-a trezit interesul biologului Walter Ubelhart, care acum investighează acest caz.

Chiar dacă în alte zone țânțarii sunt omniprezenți și pot provoca iritații cu înțepăturile lor, se pare că în Băiuț aceștia sunt o apariție neobișnuită.

Walter Ubelhart, un biolog legat de această zonă, notează că există 2.500 de specii de țânțari pe glob, dintre care unii sunt transmițători ai unor boli periculoase ca malaria.

„Sunt recunoscute la nivel mondial peste 2.500 de tipuri de țânțari. Din nefericire, o parte dintre ei sunt purtători de afecțiuni severe precum malaria, care în fiecare an face milioane de victime. Aceste insecte se hrănesc cu sânge și au o perioadă de reproducere rapida, cu noi generații apărând la un interval de o lună sau două luni”, declară Walter Ubelhart.

Situată la 600 de metri deasupra nivelului mării și înconjurată de păduri, Băiuț oferă un mediu neconvențional pentru înmulțirea și supraviețuirea țânțarilor. Oamenii de aici au validat această absență și indică întâlniri ocazionale cu aceste insecte, conform adevarul.ro.

Particularitățile meteorologice stau la baza acestui fenomen

Biologul a constatat că paternul meteorologic neobișnuit din Băiuț este motivul acestui fenomen interesant. Fluctuațiile puternice de temperatură, de la ninsori neașteptate în iunie până la zile calde de vară, par să perturbe sau să oprească ciclul de creștere al țânțarilor. Localnicii glumeți ai Băiuțului spun că „vara a picat într-o zi de joi”, referindu-se la aceste schimbări abrupte de vreme.

„Este cunoscut faptul că țânțarii preferă locurile calde și umede, așadar sunt de găsit pe lângă lacuri, bălți, zone mlăștinoase sau în preajma cursurilor de apă ce curg. De umezeală nu ducem lipsă, având numeroase râuri și chiar turbării în regiune. Însă, diferențele de temperatură sunt destul de marcante. Locuitorii au chiar o expresie locală, spunând că , comentează biologul.

Maria Ivan
Maria Ivan
Cu peste 10 ani de experiență în jurnalism, Maria Ivan aduce o perspectivă profundă și informată asupra fiecărui subiect pe care îl abordează. Dedicația sa pentru adevăr și integritate se reflectă în fiecare articol, oferind cititorilor o analiză clară și echilibrată a evenimentelor curente.

Ultimele Stiri