O taxă inedită își face loc printre obligațiile financiare ale românilor. Un număr mare de oameni ar putea fi pusi să contribuie cu sume periodice. Cine va fi implicat și de ce se introduce această sarcină fiscală?
Denumită ”taxa pe soare”, se preconizează că aceasta va fi aplicată în viitorul apropiat, iar cetățenii sunt preocupați de posibilitatea unei taxări regulate.
Pe de altă parte, oficialități din cadrul Guvernului și de la ANRE au încercat să calmeze spiritele, menționând faptul că aplicarea „taxei pe soare” nu ar fi de actualitate decât posibil din anul 2026.
Ce reprezintă aceasta „taxa pe soare” și cine ar trebui să o achite? Această taxă se presupune că va fi suportată de prosumatori, acei indivizi care sunt capabili să își producă propriul curent electric.
Cine ar putea fi supus plății „taxei pe soare”
Însă Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a menționat că informațiile actuale sunt eronate. El a afirmat că nu se discută despre o astfel de taxă în România și că nu a fost luată în considerare instituirea ei.
El a consemnat că există doar discuții pe această temă, dar că cetățenii români nu sunt subiectul acestora în momentul de față. De asemenea, el a furnizat și alte informaţii relevante.
„Da, am observat discuțiile despre acest aspect și sunt uimit. Nu avem o astfel de taxă în România. Nu a fost propusă instituirea unei taxe pe soare. Îmi pare rău că se propagă această idee, pe care nu o împărtășesc și nici nu o voi susține vreodată. (…) Într-adevar, s-a adoptat o directivă europeană, probabil Directiva 944 Red II, în care am integrat exact fragmentul din directivă care menționează că statele membre au opțiunea, dar păstrați în minte, din 2026, de a aplica o taxă doar dacă procentul de putere instalată în mâna prosumatorilor depășește un prag, cred că 8%, din totalul capacității energetice.
Noi suntem departe de acea proporție de 8% și nu se aflăm încă în anul 2026. Acum, prosumatorii cer eliminarea acelei secțiuni din textul legii: „poate impune o taxă”? Și am discutat cu Comisia Europeană (…) recent am avut-o în vizită pe doamna director general Ditte Juul Jorgensen de la DG Ener și i-am adresat această întrebare. Ea urmează să verifice dacă eliminând acest segment nu provocăm o încălcare a reglementărilor europene. Dacă vom avea confirmarea scrisă de la Comisie că nu riscăm infringement, atunci voi sprijini ideea de eliminare a acestei propuneri din lege”, a clarificat Sebastian Burduja.