3.7 C
București
joi, februarie 22, 2024
AcasăEconomieValoarea aurului a sporit semnificativ! Actuala cotație pe piață și repercusiunile asupra...

Valoarea aurului a sporit semnificativ! Actuala cotație pe piață și repercusiunile asupra costurilor de trai în România

Date:

Stiri Similare

În lumina valorii record a aurului, Mircea Coșea debate efectele asupra prețurilor alimentelor și previziunile pentru anul ce urmează.

Expertul în economie, Mircea Coșea, a oferit opinii pentru Antena 3 CNN pe tema saltului prețului aurului și potențialul impact asupra cheltuielilor generate de alimente în perioada imediat următoare.

În conjunctura economică de astăzi, costul aurului a ajuns la un nivel record, trecând pragul de 2.100 de dolari uncia.

Pe parcursul interviului, s-a pus întrebarea dacă acest vârf în cotația aurului ar putea afecta costurile alimentelor esențiale. Coșea a accentuat că, în mod obișnuit, ar exista o limită a creșterilor de preț care ar trebui să se stabilizeze având în vedere situația economică globală.

Totuși, el a semnalat că în România situația este diferită, cu o discrepanță între ritmul inflației și puterea de cumpărare a cetățenilor, în special în ceea ce privește produsele alimentare de bază.

„Ar trebui să vedem un prag stabil pentru aur, fără majorări semnificative din cauza tendințelor sistemeconomice globale.

Inflația pare să scadă, însă asta nu schimbă prea multe în România, unde desele diferențe între inflație și capacitatea de achiziție se resimt, mai ales la cumpărarea alimentelor esențiale.”, a declarat acesta.

Mircea Coșea nu preconizează o creștere majoră în prețuri

Coșea a specificat că nu se așteaptă la o majorare importantă în prețul alimentelor pe termen scurt. El a justificat că o scădere în cerere ar putea determina producătorii și furnizorii să păstreze prețurile relativ constante, chiar dacă există tendințe de a majora prețurile artificial pentru a impulsiona vânzările în perioade festivității.

„Ce ne interesează este capacitatea cetățenilor de a cumpăra alimente de bază, în special înaintea sărbătorilor când cererea pentru produse specifice crește.

Evaluarea mea personală este că nu vom vedea o escaladare a prețurilor în acest interval. Consumul se intensifică, dar nu la nivelurile din anii anteriori.

O cerere în scădere, care este evidentă în prezent, va constrânge producătorii și distribuitorii să mențină o anumită constantă a prețurilor, chiar în contextul în care s-ar putea să existe inițiative de a mări prețurile artificial pentru a stimula consumul”, a continuat el.

În 2024 ar putea avea loc creșteri moderate ale prețurilor

În ciuda acestor declarații, Coșea a indicat că din 2024 s-ar putea înregistra creșteri moderate ale prețurilor produselor alimentare, determinate de noile impozite și taxe, ca și de majorarea dobanzilor la credite. În opinia economistului, aceste ajustări vor avea un impact direct asupra costurilor alimentelor, însă el subliniază că această majorare nu va fi dramatică, ci se preconizează a fi temperată.

„În ansamblu, se întrevede o inflație moderată începând cu 2024, datorată noilor obligații fiscale și taxe, precum și creșterii ratelor dobânzilor, care inevitabil se vor reflecta în prețuri.

Anul 2024 aduce cu sine o inflație, dar aceasta va fi moderată, nu ne așteptăm la creșteri excesive”, a conchis specialistul în economie, Mircea Coșea, în cadrul unei intervenții la Antena 3 CNN.

Maria Ivan
Maria Ivan
Cu peste 10 ani de experiență în jurnalism, Maria Ivan aduce o perspectivă profundă și informată asupra fiecărui subiect pe care îl abordează. Dedicația sa pentru adevăr și integritate se reflectă în fiecare articol, oferind cititorilor o analiză clară și echilibrată a evenimentelor curente.

Ultimele Stiri