19 C
București
miercuri, aprilie 17, 2024
AcasăȘtiriVenituri de peste 1.000 de euro net lunar în România! Procesul este...

Venituri de peste 1.000 de euro net lunar în România! Procesul este simplu și mulți români deja profită de aceasta

Date:

Stiri Similare

Un salariu minim de 1.000 de euro net pe lună este disponibil în România. Este foarte ușor să obții această sumă, iar numeroși români deja beneficiază de ea.

Conform experților, salariul net mediu din România a crescut considerabil în decembrie 2023, așa cum arată datele de la Institutul Național de Statistică (INS).

Câștigul mediu net a crescut cu 6,6% comparativ cu luna precedentă, ajungând la 5.079 de lei. Această creștere, cu 314 lei față de luna anterioară, confirmă tendința pozitivă de creștere din ultima perioadă.

Comparând cu aceeași perioadă din anul trecut, salariul net mediu a avut o creștere impresionantă de 15,5%. De asemenea, în luna decembrie 2023, câștigul salarial mediu brut a ajuns la suma de 8.301 lei, cu o majorare de 535 lei (6,9%) față de luna noiembrie 2023.

O analiză mai amănunțită a datelor arată discrepanțe importante între sectoare în ceea ce privește salariile. Sectorul producției de cocserie și al rafinării petrolului e pe prima poziție cu un câștig mediu de 12.710 lei, pe când industria hotelieră și a restaurantelor este la extremitatea opusă, cu un venit mediu de 2.825 lei.

Câștigul salarial real a fluctuat important, cu un indice de 108,3% comparativ cu decembrie 2022 și de 106,3% față de noiembrie 2023. Comparând cu octombrie 1990, indicele salariului real a avut o creștere considerabilă, ajungând la 253,3%, ceea ce este cu 15,1 puncte procentuale mai mult decât în noiembrie 2023.

Creșteri de salarii medii nete în diverse sectoare

În domeniul public, decembrie 2023 a marcat o creștere a salariului net mediu în administrația publică (+5,0%) și în sănătate și asistență socială (+2,8%), în mare parte datorită plății unor salarii restante sau aplicării legislației actuale. În educație, salariul mediu net a scăzut cu 2,3% din cauza reducerii plăților pentru orele suplimentare ale profesorilor în vacanța școlară.

Totuși, anumite sectoare din industrie și servicii au înregistrat scăderi semnificative ale salariilor nete. Industria mașinilor și echipamentelor a fost afectată cu o scădere de 8,8%, iar sectorul de extracție a metalelor cu 6,2%.

De asemenea, domenii precum fabricarea mobilierului, producția de vehicule și remorci, industria cauciucului și a plasticului, serviciile poștale și de curierat, și tăbăcirea pieilor au înregistrat scăderi între 1,0% și 3,5%.

Maria Ivan
Maria Ivan
Cu peste 10 ani de experiență în jurnalism, Maria Ivan aduce o perspectivă profundă și informată asupra fiecărui subiect pe care îl abordează. Dedicația sa pentru adevăr și integritate se reflectă în fiecare articol, oferind cititorilor o analiză clară și echilibrată a evenimentelor curente.

Ultimele Stiri