VREMEA. După o lună de februarie care a stabilit recorduri de căldură, martie aduce un val de aer rece cu temperaturi ce vor scădea sub normele caracteristice acestei perioade. Prognoza ANM, care preconizase inițial vreme plăcută, indică acum o revenire a condițiilor de iarnă.
Răcirea bruscă va avea efecte negative asupra florilor ce s-au deschis deja și, ca rezultat al acestui șoc termic, s-ar putea să nu avem recoltă. Meteorologul ANM, Mihai Hușiu, a oferit detalii suplimentare într-o intervenție la Antena 3 CNN despre ce ne așteaptă zilele viitoare. Temperaturile vor atinge valori maxime în jur de 10 grade și se vor înregistra precipitații în diverse regiuni, inclusiv ploi însoțite de lapoviță și ninsoare.
Previziuni ANM actualizate cu cele mai recente date
„Previzionăm că precipitațiile se vor extinde în mai multe zone ale țării, și anume în Banat, Crișana, Transilvania, Oltenia și vestul Moldovei, pe parcursul următoarelor ore. Până mâine seară, se vor acumula cantități considerabile de apă, cam 10-15 litri pe metru pătrat și, izolat, chiar peste 20 de litri.
Cele mai afectate vor fi zonele montane din aceste regiuni, unde se vor înregistra predominant ninsori, astfel că se va forma un strat consistent de zăpadă în Carpații Occidentali și, de altfel, în toate zonele muntoase, începând de astăzi și până joi seară.
Temperaturile vor fi mai scăzute decât de obicei, dar se vor situa în proximitatea valorilor obișnuite pentru această perioadă a anului.
Deși am avut parte de un climat neobișnuit de cald, inclusiv astăzi cu temperaturi atingând 16 grade, ne așteptăm ca până joi și vineri temperaturile să scadă și să se mențină în jurul a 10 grade în majoritatea regiunilor țării, cu excepția nord-vestului, unde s-ar putea înregistra 10-11 grade.
Începem cu temperaturi de 3-4 grade în nordul Moldovei și estul Transilvaniei. Următoarele două zile aduc astfel o vreme mai răcoroasă, cu temperaturi minime în scădere.
Vineri dimineața, sâmbătă dimineața și chiar și duminică dimineața, nordul, centrul și estul țării vor înfrunta temperaturi sub zero, între -6 și 4 grade, în general, dar cu potențial de a fi și mai mici în estul Transilvaniei, unde s-ar putea coborâ până la -8 sau -9 grade.
Așadar, așteptăm zăpadă în munți și precipitații predominant sub formă de ploaie în alte regiuni, cu cele mai abundente cantități în jumătatea de vest a României – Banat, Crișana, Transilvania și Oltenia. În restul țării, ploile vor fi sporadice și slabe.
Capitala va cunoaște doar o scurtă perioadă de ploaie slabă mâine pe parcursul zilei, dar vântul mai puternic va accentua senzația de frig, cu temperaturi înregistrând maxim 7-9 grade mâine.
În Bucureşti, vineri nu vom avea mai mult de 10 grade, însă weekendul va aduce un timp mai îmbunătățit și o creștere a temperaturilor.
Duminică, ne așteptăm la un maxim de 16-17 grade în partea de vest a țării”, a declarat Mihai Huștiu, meteorolog al ANM, miercuri, în cadrul Antena 3 CNN.