16 C
București
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăInvestigațiiÎntr-un județ românesc se încadrează o nouă taxă pe deșeuri: 150 lei...

Într-un județ românesc se încadrează o nouă taxă pe deșeuri: 150 lei pentru fiecare persoană!

Date:

Stiri Similare

În Dâmbovița, un val de nemulțumire a cuprins populația după ce majoritatea primarilor au aprobat un act normativ conceput de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (A.D.I.) ce instituie o taxă exorbitantă pentru colectarea deșeurilor pentru toți agenții economici, de la SRL-uri și PFA-uri la societăți pe acțiuni.

În esență, fiecare companie ar fi fost nevoită să plătească 150 de lei pentru fiecare angajat în scopul ridcării deșeurilor, fără a se lua în considerare sectorul în care activează. Un avocat sau un frizer nu generează la fel de multe deșeuri ca o companie de construcții, însă proiectul de lege nu opera nicio distincție. Plata nu se baza pe volumul real de deșeuri produse, ci se pretindea a fi una forfetară nejustificată.

Legislația respectivă nu a fost supusă unui proces de consultare cu publicul și se preconiza că va intra în vigoare chiar de la începutul anului. Toate administrațiile locale din județ au consimțit la punerea în aplicare a acestei taxe nejustificate și subiectul a stârnit o serie de contestații printre populație, cu promisiuni de acțiuni juridice din partea USR.

Redactorii News18.ro l-au abordat pe Corneliu Ștefan, liderul Consiliului Județean Dâmbovița, care a declarat că legislația va fi reconsiderată și că nu este corect ca fiecare companie să suporte costul de 150 de lei per angajat pentru deșeurile produse.

Această decizie a pus comunitatea într-o stare de confuzie și a fost întâmpinată cu indignare de către locuitori. Plângerile au inundat administrațiile locale, iar USR a promis că va lupta în instanță împotriva acestei hotărâri.

Actul normativ scandolos privind taxa pe deșeuri a provocat rușine administrației din Dâmbovița

E important de menționat că există multe persoane care-și primesc venitul prin PFA sau conduc afaceri foarte mici, precum un magazin de cartier sau un post într-un salon de coafură, și este complet ilegal să fie siliți să achite o taxă pentru colectarea deșeurilor doar pentru că așa cere primarul.

O persoană își poate avea biroul chiar în apartamentult propriu. Să zicem că activează în domeniul tehnologiei informației și, potrivit legii, ar fi fost obligat să achite taxa de deșeuri ca utilizator individual și un alt tarif de 150 de lei ca întreprindere. Dar poate că acesta nu produce multe deșeuri, așa că taxa pare să fie fundamental neadecvată. Este o absurditate cu greutate greu de clasificat!

Proiectul inițial i-ar fi forțat pe agenții economici să plătească pentru colectarea deșeurilor la fiecare punct de lucru. De exemplu, un medic care ar lucra la două clinici diferite ar fi fost astfel taxat cu 300 de lei lunar, chiar dacă ar petrece acolo doar o oră pe săptămână pentru consultații.

Este incredibil cum o lege atât de irațională a fost adoptată și acceptată de către toți primarii județului respectiv. Cu toate acestea, presiunea exercitată de media a făcut ca în cele din urmă să se reconsidere acest aspect, având speranța că de data aceasta se va interveni mai echitabil.

Maria Ivan
Maria Ivan
Cu peste 10 ani de experiență în jurnalism, Maria Ivan aduce o perspectivă profundă și informată asupra fiecărui subiect pe care îl abordează. Dedicația sa pentru adevăr și integritate se reflectă în fiecare articol, oferind cititorilor o analiză clară și echilibrată a evenimentelor curente.

Ultimele Stiri