20.7 C
București
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăInvestigațiiActivitățile ilicite legate de COVID de la Spitalul Caracal au fost suspendate....

Activitățile ilicite legate de COVID de la Spitalul Caracal au fost suspendate. Șeful spitalului are interdicție de a părăsi orașul timp de 60 de zile. Ce se va întâmpla cu Spitalul Găești și Laurențiu Belușică?

Date:

Stiri Similare

Magistrații de la Direcția Națională Anticorupție – Oficiul din Craiova au inițiat urmărirea penală și au impus supravegherea judiciară pentru două luni, începând cu 8, respectiv 13 iunie 2023, pentru persoanele acuzate.

RADU DUMITRU-LIVIU, care în momentul faptelor era manager al Spitalului Municipal Caracal din Olt, este acuzat de săvârșirea următoarelor infracțiuni:

– abuz în serviciu cu obținerea unui beneficiu necorespunzător pentru sine sau pentru alții,

– acte de fals în documente, comise în mod repetat,

– complicitate indirectă la utilizarea sau prezentarea de documente sau declarații mincinoase, imprecise sau incomplete, care a rezultat în obținerea sau păstrarea necuvenită a unor fonduri sau active europene,

MITRAN MARIAN, fost director economic la aceeași instituție spitalicească, e suspectat de încălcări similare, incluzând:

– abuz în serviciu cu obținerea unui beneficiu impropriu,

– continuarea actelor de fals în documente,

– complicetate indirectă la utilizarea sau prezentarea de documente sau declarații false, cu urmări financiare necorespunzătoare, provenind din bugetele UE,

IONESCU MIHAELA, funcționând ca director medical la vremea respectivă, este învinuită de:

– falsuri repetate în documente,

– complicitate indirectă la folosirea de declarații sau documente false, ducând la obținerea nelegitimă de fonduri europene.

Conform procurorilor, există dovezi care susțin că, în perioada decembrie 2020 – martie 2021, în contextul măsurilor de sprijin financiate din bani europeni efectuate datorită pandemiei COVID-19, Radu Dumitru Liviu alături de Mitran Marian și Ionescu Mihaela au întreprins acțiuni ilegale pentru a accesa în mod fraudulos aceste fonduri, apoi au folosit incorect banii obținuți ca stimulent de risc.

Conform normelor legale la acea dată, întreg personalul medical și auxiliar din instituțiile de sănătate contractate cu casele de asigurări de sănătate, inclusiv Spitalul Municipal Caracal, puteau primi stimulentul de risc dacă lucraseră pe durata stării de urgență și avuseseră în îngrijire pacienți suspecți sau confirmați cu COVID-19, sau dacă fuseseră ei înșiși infectați în urma activității profesionale.

În aceste condiții, cei trei acuzați ar fi creat și semnat documente false, prin inserarea de informații inexacte, pe care le-au trimis ulterior la Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru a obține deopotrivă finanțări europene.

Aceste acțiuni au dus la obținerea nejustificată de către Spitalul Municipal Caracal a unei sume de 740.000 de lei din fonduri europene.

Mai târziu, Radu Dumitru Liviu și Mitran Marian, fiind acuzati, ar fi decis să folosească în mod neautorizat sumele obținute în mod fraudulos pentru a plăti stimulente de risc nejustificate unui număr de 136 de persoane, totalizând 326.250 lei.

Totodată, în aceeași perioadă, Radu Dumitru Liviu, încălcând legile, nu ar fi acordat stimulentele de risc care se ridicau la suma totală de 45.000 lei pentru 19 persoane care aveau dreptul să le primească.

Au fost impuse măsuri de securitate asupra proprietăților celor trei acuzați în acest caz.

În timp ce sunt sub supraveghere judiciară, cei inculpați trebuie să respecte mai multe reguli, inclusiv:

– să nu părăsească granițele țării fără aprobarea procurorului,
– să nu comunice cu persoanele specificate în ordinul de supraveghere judiciară,
– să nu participe la activitățile legate de infracțiunea comisă.

Acuzaților li s-a avertizat că dacă nu își îndeplinesc obligațiile cu bună-credință, controlul judiciar ar putea fi înlocuit cu arest la domiciliu sau detenție preventivă.

Acuzaților Radu Dumitru-Liviu, Mitran Marian și Ionescu Mihaela li s-au comunicat acuzațiile și statutul lor procedural conform articolului 309 din Codul de procedură penală.

Subliniem că inițierea acțiunii penale reprezintă o fază din procesul penal prevăzut de Codul de procedură penală și este menită să stabilească cadrul pentru adunarea dovezilor, fără a încălca principiul prezumției de nevinovăție.

Un caz asemănător se desfășoară la Găești, unde managerul Spitalului Orășenesc, Laurențiu Belușică, a procedat similar. Aflați mai multe detalii aici.

Maria Ivan
Maria Ivan
Cu peste 10 ani de experiență în jurnalism, Maria Ivan aduce o perspectivă profundă și informată asupra fiecărui subiect pe care îl abordează. Dedicația sa pentru adevăr și integritate se reflectă în fiecare articol, oferind cititorilor o analiză clară și echilibrată a evenimentelor curente.

Ultimele Stiri